alimente-traditionale-vs-alimente-ecologice

Alimentele traditionale vs alimentele ecologice

© Foto : Suada Isaki

Industria alimentara face in zilele noastre adesea referire la alimente “traditionale”si la alimente “eco”. Hai sa clarificam putin sensurile.

Alimentele traditionale trebuie sa fie fabricate din materii prime si ingrediente specifice, conform proceselor autentice. Astazi, desi domeniul alimentelor traditionale este reglementat, continua sa apara produse asa-numite “traditionale”, fara a indeplini conditiile specifice. Aceste alimente nu trebuie sa contina ingrediente modificate genetic, aditivi alimentari de sinteza, arome artificiale, iar materiile prime trebuie sa fie cele autentice, Magazinele insa promoveaza falsuri, incalcand flagrant drepturile noastre, ale consumatorilor. La o simpla citire a etichetelor descoperim felurite E-uri, edulcoranti de sinteza, arome artificiale, etc, ce nu au nimic in comun cu adevaratele alimente traditionale.

Producatorii fac de cele mai multe ori apel la neatentia noastra, care asociem orice produs traditional cu unul sanatos, insa pt a fi incadrat in aceasta ultima categorie un aliment trebuie sa corespunda criteriilor de calitate, nu doar celor senzoriale.

Din fericire, trendul actual in obtinerea alimentelor este acela de a utiliza cat mai putine substante chimice,o procesare minimala. Asta doreste a promova industria alimentelor “eco”- replicarea unui mediu cat mai aproape de cel natural, in care sa se dezvolte alimente   similare celor naturale(similare- nu identice!)

Pentru ca un aliment sa poata fi etichetat drept “ecologic”, trebuie sa fie produs sub o stricta monitorizare a unui organism independent de certificare. Se va urmari deci intregul lant de productie, in final produsul afisand doua sigle: AE (agricultura ecologica) si cea a organismului de certificare.

Va trebui insa sa invatam sa alegem alimentele ecologice cat mai putin prelucrate, pe care le vom introduce intr-o dieta echilibrata. Atentie insa- in cazul in care echivalentul conventional al alimentul ecologic nu este sanatos, nici acesta nu va fi benefic sanatatii.

Este necesar deci sa acordam mare atentie alegerilor din cosul de cumparaturi. Citirea etichetelor se impune, ca un prim factor de filtrare. Alimentele traditionale sa fie cat mai aproape de starea pe care ne-o amintim de la bunicii nostri, iar cele ecologice sa fie avizate. Altfel, le permitem altora mai destepti sa faca bani pe umerii neatentiei noastre.

 

Adauga o intrebare noua si vei primi un raspuns in cel mai scurt timp