Cauzele mancatului compulsiv

Cauzele mancatului compulsiv

Corpul nostru este un biocomputer. Stie cand sa mearga la culcare, cand sa se trezeazsca si cand sa mearga la baie. Isi mentine o temperatura constanta, se repara de cele mai multe ori singur atunci cand este ranit si cunoaste miracolul sarcinii si al nasterii. Inima nu rateaza niciodata o bataie, plamanii nu sar nicio respiratie.

Drept urmare, corpul nostru este un super-computer si nu face niciodata greseli. Acorda-ti timp sa analizezi produsele alimentare, deficitele si excesele din viata ta care determina anumite pofte si comportamente alimentare de auto-sabotare, de mancat compulsiv.

Multi dintre noi avem tendinta sa vedem aceste comportamente ca puncte slabe, insa, in realitate ele sunt mesaje importante ce ne ghideaza in mentinerea echilibrului. Cauzele mancatului compulsiv pot fi multiple.

Cand va confruntati cu o pofta inexplicabila, incercati sa-I intelegeti intentia- intrebati-va corpul ce-si doreste exact si care este motivul.

Exista posibilitatea ca, fiind nemultumiti de rutina noastra zilnica sa folosim alimentele ca un substitut pentru divertisment sau pentru a umple anumite lacune existente in viata noastra.

Apoi, consumul insufcient de apa transmite mesajul de sete si ca suntem in pragul deshidratarii. De multe ori, deshidratarea se poate manifesta ca foamea, asa ca primul pas este sa mentinem consumul de apa constant. Atentie! Si excesul de apa poate provoca, de asemenea, pofte, astfel incat trebuie sa fim siguri ca aportul de apa este bine echilibrat.

De luat in calcul totodata ca organismul tanjeste dupa alimente in conformitate cu sezonul. Primavara oamenii poftesc la alimente care sa ii ajute la detox, precum verdeturile. In timpul verii, ne indreptam atentia spre fructe, alimente crude sau inghetata. Toamna si iarna alegem mai multe alimente care sa ne pastreze confortul termic, precum carnea, uleiul sau grasimea.

Daca organismul are un aport inadecvat de nutrienti, poate determina pofte ciudate. Spre exemplu, un nivel nepotrivit de minerale determina pofta de sare, iar pe termen lung pofte de surse rapide de energie, precum cafeaua.

Exista si posibilitatea ca poftele sa fie determinate de cauze hormonale. Cand femeile sunt in perioada menstruala, insarcinate sau la menopauza, fluctuatiile de hormoni pot determina felurite pofte.

Asadar, e important sa ne cunoastem corpul si intentiile sale, iar starea de homeostazie, de echilibru intern sa fie o prioritate.

Comments 2

 1. Cristina Mihailescu
  august 30, 2016

  Buna seara,
  As dori sa va intreb ce se poate face in perioada de premenopauza, caci ma ingras progresiv,desi am renuntat la dulciuri,la zaharul din ceai,la paste fainose,orez si cartofi…Maxim doua feliute de paine pe zi si deloc alcool sau tigari. Nu fac miscare in afara mersului pe jos iar inima nu-mi permite efort fizic.
  De cand imi tot restrictionez orice placere culinara,mi-a pierit cheful de viata si nu mai poftesc la nimic. Dar abdomenul continua sa se bombeze…
  Vreo solutie?
  Multumesc anticipat,
  Cristina

  1. septembrie 6, 2016

   Buna ziua, Cristina,
   Perioada de premenopauza este, intr-adevar una delicata din punct de vedere hormonal si multe dintre reactiile fizice sau emotionale descrise de tine pot fi controlate din punct de vedere alimentar.
   Nu este cazul sa te gandesti la un regim restrictiv, care sa te priveze de placerile tale, ci de un plan alimentar personalizat, axat pe nevoile tale actuale.
   Te invit cu drag in cabinet pentru o discutie mai elaborata, pentru a putea consolida de comun actor directia spre care sa te axezi mai departe.
   O zi frumoasa,

Adauga o intrebare noua si vei primi un raspuns in cel mai scurt timp