Cherry red summer apple isolated on white

Ce este metabolismul?

Mai mult ca sigur auzim frecvent “mananca mult, dar are noroc de metabolism bun…”. Hai sa elucidam misterul metabolismului in acest articol.

Metabolismul este capacitatea organismelor vii de a efectua reactii biochimice de sinteza ori de degradare, cu consum ori cu producere de energie. Acestea au drep rezultat mentinerea vietii si adaptarea la conditiile de mediu cu care fac un permanent schimb de substante si energie.

In functie de sensul biologic al acestor reactii biochimice, procesele metabolice pot fi de tip catabolic sau anabolic, potendandu-se sau inhibandu-se reciproc.

Procesele catabolice au drept rezultat producerea de energie. Sunt reprezentate  de reactii chimice exogene(descompunerea substantelor din alimente) si  endogene(din structurile celulare). Parte din energia rezultata se pierde prin caldura.

Procesele de tip anabolic in schimb refac structurile celulare, asigurand cresterea si dezvoltarea organismului si realizarea functiilor sale.

Catabolismul si anabolismul se afla intr-un continuu echilibru dinamic, insa pot varia in anumite perioade ale vietii. De pilda, in tinerete ori in perioadele de covalescenta predomina anabolismul, pe cand spre batranete ori in cursul eforturilor mari predomina catabolismul.

Adauga o intrebare noua si vei primi un raspuns in cel mai scurt timp