dieta-dukan

Dieta Dukan

Stim cu totii ca dieta Dukan este o dieta la moda printre persoanele care isi propun sa slabeasca. Principiul este simplu: o perioada se consuma numai proteine, dupa care treptat se introduc in alimentatie restul alimentelor de care ne priveaza la inceput. Are efecte extraordinare, pe termen scurt, deoarece individul ajunge sa slabeasca rapid, fara sa renunte la carne, lactate, oua, etc, dar pe termen mediu si lung, impactul este devastator.

Sa intelegem intai mecanismul de functionare al acestei diete si al oricaror alte diete hiperproteice: 1g proteina contine dioxid de carbon, apa, energie si compusi azotati. De luat in calcul ca aceeasi proteina echivaleaza 5, 7 calorii, insa prin arderi degaja doar 4,1 calorii. Pierderea de greutate provine tocmai din aceasta difernta, care se traduce prin acei compusi azotati ce se depun in  muschi, oase si vase de sange, ingreunand buna functionare a organismului. Totodata, de luat in calcul faptul ca pentru digerarea proteninei animale, sistemul nostru consuma mai multa energie decat inmagazineaza. Asa zisele “calorii negative”isi aduc si ele aportul in procesul brusc de slabire.

De stiut faptul ca organele noastre prefera un mediul alcalin, limitele PH-ului fiind 7.35-7.45.   Excesul de proteina impiedica procesul de digestie, astfel instalandu-se in instestin procesul de putrefactie. Se produce astfel un dezechilibru al florei intestinale. Daca procentele optime sunt 20% flora de putrefactie si 80% flora de fermentatie, in cazul dietelor hiperproteice, procentele ajung pana la a se inversa. Crescand aciditatea gastricapentru echilibrarea PH-lui se vor lua bicarbonatii din oase sau din dinti, ducand la alterarea acestora.

Curand apare si suprasolicitarea ficatului, a rininchilor si imediat se resimte lipsa de energie. Ca efecte daunatoare putem mentiona starile depresive, caderea parului, guta, ca sa nu mai vorbim de celebrul efect ÿoyo”. Fiind privat atata timp de ceilalti nutrienti esentiali, organismul va dori sa-si faca rezerve pentru a combate perioade similare.

Doamnelor, domnilor, haideti sa revenim cu picioarele pe pamant si sa constientizam ca cea mai buna cura de slabire este o dieta echilibrata, care sa ne mentina in paramentri normali.  Recurgand la diete-trucuri, nu facem decat sa ne furam singuri caciula si sa platim cu pretul sanatatii noastre!

Adauga o intrebare noua si vei primi un raspuns in cel mai scurt timp