1184390_72579423

Dieta sau Stil de Viata?

Inteleg ca deprinderile nu se schimba de pe-o zi pe alta. Cum altfel, cand preferam rutina provocarii, cand obiceiurile si sabloanele ne controleaza existenta.

Surpriza sau nu, aici se incadreaza si tabieturile noastre alimentare, care merg mana-n mana cu doza de efort depus. Nu degeaba latinescul “mens sana in corpore sano” ne indemna sa dezvoltam un fizic sanatos, armonios pentru a sustine  efortul intelectual. Tot din latina provine si celebra dieta (“ditta”), care inseamna la origini “stil de viata”. Cu tot ce presupune asta. De pilda, unele viziuni catalogheaza omul din perspectiva holistica, privindu-l ca un intreg ce nu poate fi raportat la suma partilor, socotind drept „factor integrator” al lumii un principiu imaterial și incognoscibil.

Interesanta abordare, dar nu face neaparat obiectul discutiei noastre. De retinut totusi ca un stil de viata complet si echilibrat presupune mai multi factori. Pe de-o parte grija fata de aspect, apoi grija acordata  sanatatii si ingrijirea constanta vizavi de celelalte componente mai-putin-constiente si mai-putin-cuantificabile. Care isi pun totusi amprenta asupra definirii noastre.

Societatea contemporana pledeaza, din pacate pentru un ritm haotic. Ajungem in felul acesta sa asociem dieta cu ceva restrictiv, care ne tine departe de lucrurile ce ne-au intrat in obisnuinta.  Cadem prada mancarii, cand noi ar trebui s-o pradam. Alegem hrana din considerente estetice, desi saraca nutritiv si plina de hibe. Ne complacem in sedentarism pentru ca programul de lucru nu ne permite sa facem sport-si oricum suntem prea obositi dupa. Uitam ca al nostru organism are nevoie de rigoare pentru a functiona in parametri normali.

Am ales Matryoshka drept reprezentare pentru ceea ce militez. Pentru ca asa cum ea renunta la fatetele mari, pompoase, pentru a-si descoperi in final esenta, in acelasi mod trebuie sa renuntam si noi la obiceiurile in care ne ascundem doctrine semi-preparate :).

Trebuie sa incepem sa punem pret pe esenta si sa acordam valoare existentei noastre. Toate inceputurile sunt grele, dar satisfactia vine pe masura.

Adauga o intrebare noua si vei primi un raspuns in cel mai scurt timp