Glucide

Glucidele. Pro sau contra?

In nutritie, ca in multiple alte domenii, este important sa plecam de la premisa ca nu exista adevar absolut. Exista anumite teorii care confirma sau invalideaza anumite lucruri, insa important este sa descoperim ce ni se potriveste.

Pastrand sablonul, glucidele pot fi identificate multe caracteristici. Ca sunt simple sau complexe, ca au origini animale sau vegetale, ca ne ingrasa, ba ca ne furnizeaza energie. Drept urmare, trebuie sa ne stabilim un obiectiv si sa avem in vedere rolul si beneficiile sau neplacerile ce pot fi create.

Asadar, glucidele au rolul de a furniza energie, fiind substratul energetic necesar creierului, ficatului, inimii. Mai mult de atat, glucidele complexe (amidon, glicogen, celuloze) au un rol important in realizarea tranzitului intestinal.

Important de stiut ca in categoria celulozelor intra substante pestice, care contribuie la mentinerea echilibrului intre flora de putrefactie si flora de fermentatie. In plus, ajuta la eliminarea toxinelor din organism, spala mucoasa intestinala si ajuta la indepartarea substantelor nocive din organism (in cazul persoanelor care lucreaza in medii nocive).

De luat in calcul ca indulcitorii artificiali nu au efecte benefice asupra sanatatii si pot determina caderea parului, stari depresive si scaderea imunitatii. Necesarul de glucide este intre 50-70% in cazul adultilor, drept urmare trebuie sa fim constienti cum il gestionam.

Excesul presupune multiple riscuri pe care este recomandat sa le evitam pe cat posibil. Avand in vedere epuizarea secretiei de insulina, perturbarea formarii dentinei si a celulelor osoase si continuand cu riscul de aparitie al tumorilor, cel mai bine ar fi sa fim chibzuiti in consumul de glucide.

Putem risca totodata cresterea colesterolului si a trigliceridelor si scaderea imunitatii, asa ca- de ce sa nu ne limitam?

Trebuie sa fim constienti de propriile nevoi si sa le recompensam cum se cuvine. Restul vine de la sine 🙂

Adauga o intrebare noua si vei primi un raspuns in cel mai scurt timp