Alimentatia copiilor

Importanta educatiei alimentare la copii

Timpurile in care noi evoluam alaturi de cei mici sunt unele pline de tentatii dar si de informatii. Din acest motiv informatia corecta despre o alimentatie echilibrata si sanatoasa trebuie sa fie primordiala pentru parinti, sa o poata transmite cat mai corect si pe intelesul lor inca de la o varsta frageda.

Familia este cruciala pentru dezvoltarea comportamentului alimentar al copilului.

 Acestia dobadesc preferintele culinare in cadrul culturii in care se dezvolta, in mod special prin obeservatie. Ei imita involuntar comportamentul alimentar al parintilor, din acest motiv comportamentul alimentar este foarte stabil pe parcursul mai multor generatii.

Tentatiile trebuiesc evitate pe cat de mult posibil, pot ocupa o prezenta extrem de rara  atat in viata de familie cat si in viata copilului.

Perioada copilariei este o perioada in care procesele de crestere si dezvoltare inregistreaza ritmuri diferite, implica nevoi nutritionale specifice. Acest lucru inseamna ca au nevoie de o alimentatie echilibrata si bogata in substante nutritive (proteine, fibre, vitamine, minerale) si evitarea caloriilor aduse din alimente bogate in zaharuri sau grasimi.

Tendinta tot mai mai mare de aparitie a obezitatii la copil si adolescent trebuie combatuta. Ne confruntam in zilele noastre cu aport energetic excesiv (copilul mananca mai mult decat organismul lui are nevoie), cu un consum energetic redus ( lipsa activitatii fizice) cat si cu factori complementari.

Copilaria este o perioada maleabila din viata individului in care educatia nutritionala este esentiala.

Recomand parintilor sa implice copiii in prepararea alimentelor in casa cu explicatii legate de ingredientele folosite si ce beneficii ofera acestea organismului, astfel incat o explicatie logica si placuta pentru ei va avea un impact pozitiv.

Beneficiile sunt practic implicite. Cu cat un copil reuseste sa-si insuseasca mai rapid un stil alimentar sanatos, cu atat riscurile medicale si estetice sunt mai indepartate

Articol scris de: Raluca Mocanu – Coach si Nutritionist

Adauga o intrebare noua si vei primi un raspuns in cel mai scurt timp