water-drinking

Importanta hidratarii in sezonul cald

 

Pentru a face fata sezonului cald, trebuie sa acordam atentie alimentatiei alese insa foarte important- trebuie sa acordam importanta in mod special hidratarii.

De ce este importanta hidratarea?

Este important sa ne pastram hidratati in permanenta, insa in sezonul cald trebuie sa acordam mai multa atentie acestui aspect. Organismul functioneaza cel mai bine la o anumita temperatura iar atunci cand temperatura organismului creste, corpul regleaza aceasta temperatura  prin transpiratie. Insa de cele mai multe ori, acest lucru nu este de ajuns, si trebuie reglata prin consumul de apa.

In sezonul cald transpiram mai mult, in special daca facem sport sau lucram intr-un mediu unde temperatura este ridicata. Consumand lichide, compensam pentru fluidele pierdute prin transpiratie.  Daca hidratarea nu este adecvata, riscam sa ajungem la deshidratare.  Temperaturile ridicate ale corpului pot afecta creierul si organele vitale.

Exista multi factori care influenteaza abilitatea copului de a-si regla temperatura. De exemplu, atunci cand umiditatea este ridicata, transpiratia nu se va evapora rapid, iar acest lucru nu va permite corpului sa elibereze caldura cu usurinta. Exista si alti factori, precum varsta, greutatea, anumite conditii medicale, precum si consumul de alcool.

Simptomele deshidratarii includ senzatia de sete, oboseala, si uneori  cearcanele. Studiile au demonstrate ca  pana si deshidratarea minora reduce abilitatea cognitiva si coordonarea fizica.

Cum prevenim deshidratarea?

  • Hidrateaza-te din timp!
  • Programeaza-ti pauze pentru a bea apa si  tine mereu o sticla cu apa in apropriere de tine.
  • Bea intotdeauna apa inainte, dupa, in timp ce efectuezi   activitati fizice.
  • Daca faci sport, este recomandat sa te hidratezi la fiecare 15-20 de minute in timpul antrenamentului.
  • Inlocuieste gustarile actuale cu fructe.

Autor: Alexandra Ispas, Nutritionist si Life Coach

Adauga o intrebare noua si vei primi un raspuns in cel mai scurt timp