paine nutrishape

Painea-alimentul de baza al romanilor

Painea este elementul de baza in alimentatia romanilor. In 2012, U.E. ne situa pe primul loc in topul consumului de paine, cu 200 kg/anual/persoana. Ca referinta, media europeana este de 61.5 kg/anual/persoana.

Cu siguranta ca multi dintre noi ne aducem aminte de gustul si mirosul painii facuta de bunica la tara. Ei bine, painea aceea nu mai are din pacate nicio legatura cu ce gasim in zilele noastre in comert, iar lipsa de timp ne impiedica sa ne facem propria paine in casa. Daca painea bunicii era facuta din ingrediente naturale, cultivate in curtea casei, astazi producatorii opteaza pentru ingrediente ultra-rafinate si modificate genetic care pericliteaza sanatatea consumatorului.

La asta se adauga si saracia.  Multi romani nu isi permit sa aiba o alimentatie aleasa si mananca foarte multa paine. Si sa nu uitam masurile luate de stat care a adus TVA-ul la paine la 9%, intr-o incercare de manipulare a opiniei publice.

De ce zic de manipulare? Deoarece glutenul, proteina la care multi oameni pot avea intoleranta, poate provoca dependenta. Explicatia e urmatoarea: el se poate transforma in gliadomorfina, substanta ce are un efect similar drogurilor. Intrata in circulatia sanguina, se instaleaza dependenta si simptomele caracteristice: agitatie,  agresivitate, deficit de concentrare. Deci “painea proseste”, dragilor, daca mai tineti voi minte aceasta expresie.

Bineinteles, aceasta este valabila in cazul painii rafinate si a consumului in exces. Ce inseamna exces? O persoana care nu depune efort zilnic sustinut n-are niciun motiv sa depaseasca 100-200 gr /zi.

Bun, dar cum ne alegem painea?

E important sa ne ferim de cea alba, din faina de grau ultra-rafinata. Prin rafinare se pierd toate substantele nutritive, insclusiv fibrele. In lipsa acestora, se ingreuneaza tranzitul intestinal,  principala cauza a aparitiei cancerului de colon. Apoi, prin prisma indicelui glicemic mare poate determina ingrasare, iar pe termen lung diabet.

Painea neagra? De obicei este facuta din aceleasi ingrediente ca cea alba, la care se adauga coloranti, pentru ne induce in eroare. Cititi eticheta de pe ambalaj inainte de a o cumpara! Mai mult decat atat, daca painea nu este ambalata, e un motiv in plus sa n-o achizitionati, deoarece nu este protejata de bacterii. Este atinsa de foarte multe persoane in timpul transportului, depozitarii, comercializarii.

Painea integrala este cea mai buna paine din comert. Daca include si niste seminte, valoarea ii este sporita. Prin continutul bogat in fibre este mult mai sanatoasa si satioasa. Atentie insa! Verificati eticheta pentru a ne feri de chimicale, E-uri si conservanti.

Voi ce fel de paine consumati?

Adauga o intrebare noua si vei primi un raspuns in cel mai scurt timp