ratia-energetica

Ratia Energetica

Ratia energetica reprezinta numarul de calorii necesar organismului pentru inlocuirea pierderilor si pentru mentinerea unei stari optime de sanatate.

De tinut cont de faptul ca pe etichete, 1 cal=1kcal, facandu-se de fapt referire la asa-numitele “calorii mari”.

Ratia energetica are evident o formula de calcul, respectiv 1,2*MB(Metabolismul Bazal). Metabolismul bazal presupune energia de care are nevoie organismul pentru a efectua functiile vitale si depinde de anumite variabile. In functie de sex, acesta este egal cu 1cal/kg corp/ora la barbati, iar la femei 0,9 cal/kg corp/ora. Pt sportivi, ratia devine mai mare, raportandu-se la aprox 2,5 cal/kg corp/ora.

Revenind la ratia energetica, ea depinde de o serie de factori externi, pe care este necesar sa-i luam in calcul atunci cand ne face meniul pentru ziua in curs. In afara de metabolismul bazal, aceasta se raporteaza la activitatea dinamic specifica, adica la energia folosita de organism pentru digestia mancarii. Aici subliniem ca fiecare din grupele alimentare au procese diferite de digestie. Apoi, trebuie sa luam in calcul activitatea fizica, care poate aduce un aport de pana la 30% metabolismului bazal, in functie de intensitatea si recurenta antrenamentelor. Factorul de mediu are si el o importanta deosebita. In momentul in care corpul simte frigul sau caldura in functie de temperatura de referinta de 10 grade C, isi ia masuri suplimentare de precautie, arzand sau conservand calorii. In cadrul procesului de termoreglare, organizmul consuma foarte multe calorii.

Un alt aport si-l aduce starea fiziologica, valabila doar pentru femei. Aici amintim perioada de sarcina sau de alaptare. Din nou, se mai pot adauga pana la 30% MB, demontand astfel mitul ca o mamica trebuie sa manace pentru doi.

Totul se reduce insa la echilibru, ratia alimentara avand o valoare orientativa. Ea devine  normativa in anumite colectivitati sau in momentul in care o persoana doreste sa slabeasca ori sa se ingrase.

Voi cum stati cu calculele?

Adauga o intrebare noua si vei primi un raspuns in cel mai scurt timp