tape-403593_1920 - Copy

Sfaturi importante pentru un program de slabit eficient si sanatos

Cei de la Readers`s Digest mi-au acordat oportunitatea de a raspunde la o serie de intrebari referitoare la cele mai importante sfaturi referitoare la diete.

Imbratisez cu drag acest demers, pentru ca este important sa ne edificam asupra unor informatii de baza si sa implementam un cadru de tip win-win. Articolul de saptamana aceasta include primele sase intrebari pentru un program de slabit eficient la nutritionist, urmand sa continuam demersul in articolul de saptamana viitoare.

   1. Trucul dvs medical (de a determina pe cineva sa înceapa o dieta sau sa faca ceva în privința greutații)

Bagheta magica nu exista, asa ca este important sa verificam ecologia obiectivului stabilit. Daca obiectivul este realist si nu impacheteaza intr-un fel necorespunzator principalele aspecte ale vietii, atunci pornim la drum prin construirea unor parghii motivationale asistate de tehnici de coaching prin programare neurolingvistica. Practic, ma erijez in postura de ghid si las interlocutorul sa se bucure de pozitia de explorator. El are la indemana toate resursele pentru a reusi, iar eu ii aduc in vedere usurinta de a le utiliza.

     2.     Ce v-ati dori de la un pacient

Cu toti pacientii cu care lucrez, stabilesc de la bun inceput cateva reguli care sa faciliteze colaborarea. In primul rand este important sa avem o comunicare deschisa, iar in felul acesta ii stau la dispozitie prin toate mijloacele de comunicare. Asadar, il incurajez sa “nu-si fure singur caciula” si sa urmeze planul alimentar stabilit de comun acord.

     3. Trucuri legate de mancare

“Trucurile” legate de mancare sunt menite a-i pastra starea de confort psihic. Plecam de la premisa ca absolut nimic nu-i este interzis, insa impreuna gasim metoda de a gestiona alimentatia in asa fel incat sa-si atinga obiectivul. In plus, meniul este personalizat individului, deci directia merge strict in favoarea lui.

    4. Trucuri referitoare la activitatea fizica

Activitatea fizica poate fi un subiect de explorat pentru unii, dar de evitat pentru altii. Eu imi incurajez clientii sa faca sport si in sensul acesta am o colaborare cu un antrenor care ofera clientilor mei o sedinta gratuita. Obiectivul meu este sa le deschid apetitul, iar odata cu rezultatele, se conving singuri de valoarea adaugata.

     5.    Trucuri referitoare la starea psihica (într-o dieta)

Starea psihica amprenteaza multe aspect ale vietii. In ceea ce priveste mancatul, am cunoscut multe persoane ce folosesc alimentele drept recompense sau persoane care fac abuz de mancatul compulsiv. Din fericire, prin folosirea constanta a tehnicilor de coaching ii ajut sa faca un pas inspre calibrarea cu propria persoana, impotriva tentatiei de autosabotare.

    6.    Ceva specific romanilor (legat de nutritie /diete)

Ca romani, suntem un popor definit de abundenta culinara. Sarbatorile noastre se identifica cu o masa bogata, iar sintagma “mananca tot din farfurie” ajunge sa ne urmareasca si-n postura de adulti. Mancam mai mult decat avem nevoie, din simplul motiv ca nu ne cunoastem organismul si limitele acestuia. Din pacate, educatia alimentara nu este la loc de cinste in sistemul nostru de invatamant si asta ajunge sa dezvolte anumite carente.

     7.    Părerea dumneavoastra privind informațiile luate de pe internet

Internetul este o sursa inepuizabila de informatii. Din lipsa de timp sau din alte motive, in loc sa apelam la un specialist in domeniu alegem sa cautam online anumite trucuri. Aceasta alegere se poate intoarce curand impotriva noastra deoarece informatiile sunt neavizate sau expuse printr-o experienta personala.

    8.    Părerea dvs privind informațiile preluate de la persoane neavizate

Informatiile preluate de la persoane neavizate se pot dovedi a fi foarte periculoase deoarece acestea nu inteleg specificul fiecarei persoane. In momentul in care elaboram un plan alimentar este important sa luam in calcul particularitatile de ordin medical, psihic, ergo impactul pe care recomandarile il au asupra persoanei vizate.

     9.     Cum o iei de la capat sau ce e important de știut când ai abandonat dieta de câteva ori

“Insistenta este mama reusitei”, spune un aforism celebru. Chiar daca suntem tentati sa cedam sau chiar daca am facut-o deja, este necesar sa revenim pe traiectoria propusa si sa avem in vedere obiectivul. Obiceiurile nu se schimba de pe o zi pe alta, insa cand motivatia este puternica, restul sunt detalii.

    10. Cum e de preferat să ții legătura cu un pacient

Legatura cu un pacient este tinuta dupa cum ii este acestuia la indemana. Personal, folosesc atat telefonul, mailul, cat si platformele sociale, pentru a ma asigura de eficienta comunicarii.

    11.Ce faceți dacă pacientul nu respectă indicațiile

Cand pacientul nu respecta indicatiile, incerc sa optimizez planul alimentar cat mai aproape de stilul lui de viata. Intreb astfel de unde isi procura hrana, daca gateste sau comanda, pentru a ma asigura ca lucrurile sunt cat mai simple pentru el.

    12.Cel mai dificil caz

Perceptia mea este ca nu exista client dificili, ci parghii motivationale ce merita inca exploatate. Este nedrept sa etichetam. Ce putem in schimb sa facem este sa identificam anumite patternuri comportamentale si pe baza acestora sa modelam comportamentele alimentare.

 

Adauga o intrebare noua si vei primi un raspuns in cel mai scurt timp